Lange wachttijden voor een SOA Test, wat nu?

In Nederland hebben we een zeer open cultuur wanneer het aankomt op seksualiteit. Dit is een mooi goed, echter zien we ook dat er nog steeds veel mensen onveilig vrijen. Dit heeft als gevolg dat er een groot deel van de bevolking te maken krijgt met een soa.

Steeds meer Nederlanders met een soa

Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer mensen te maken krijgen met een soa. Het is nu zelfs zo ver dat je personen die buiten een risicogroep vallen al op een wachtlijst komen te staan voor de GGD.

Voorheen was het zo dat als je binnen een bepaalde bevolkingsgroep viel die meer kans loopt op een soa, zogeheten risicogroepen, je direct terecht kon bij de GGD voor een gratis test. Echter zijn deze tijden voorbij, omdat met name in de grote steden je alsnog moet wachten voor een afspraak. Wat is de oplossing hiervoor?

Natuurlijk wil je niet lang wachten om je te laten testen wanneer je denkt dat je een soa hebt. Je wilt graag direct weten of je besmet bent of niet en of je eventueel een behandeling nodig hebt. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je te laten testen.

Soa test bij een privékliniek

De laatste jaren zijn er steeds meer privékliniek in Nederland bijgekomen waar je je kunt laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het grote voordeel van deze klinieken is dat je direct terecht kunt en zo snel weet of je een behandeling moet ondergaan. Het nadeel is dat je bij een privékliniek geen gratis test kunt laten afnemen. Een soa test in een privékliniek kost gemiddeld zo’n 100 euro. 

Voor jezelf zul je dus de afweging moeten maken of je direct de uitslag wilt hebben of dat je liever wacht tot je aan de beurt bent bij de GGD.